Κωπήλατα και ιστιοφόρα πλοία της Μεσογείου.
Η ιστορία της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης των λαών της Ευρώπης από την αρχαιότητα (16ος πΧ Αιώνας έως τον 19ο μΧ Αιώνα).
ΜΙΝΩΙΚΟ – ΘΗΡΑΪΚΟ (16ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού της Μινωικής Κρήτης και της Κυκλαδικής Θήρας
ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΟΡΟΣ (13ος – 7ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού των Ελλήνων και των αποικιών τους στη Σικελία, Μασσαλία και Μαύρη Θάλασσα. Πλοίο της Αργοναυτικής Εκστρατείας και των Ομηρικών Έπων.
ΤΡΙΑΚΟΝΤΟΡΟΣ (8ος – 4ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού των Ελληνικών πόλεων – κρατών και των αποικιών τους.
ΤΡΙΑΚΟΝΤΟΡΟΣ ΧΙΟΥ (8ος – 4ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού των Ελληνικών πόλεων – κρατών και των αποικιών τους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ (5ος – 4ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο σταθμός του ναυτικού των πόλεων – κρατών της Ελλάδας, των πόλεων της Σικελίας της Ιταλικού χερσονήσου, της Μασσαλίας και των υποτελών στην Περσική αυτοκρατορία Ιωνικών πόλεων.
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ (5ος – 4ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο σταθμός του ναυτικού των πόλεων – κρατών της Ελλάδας, των πόλεων της Σικελίας της Ιταλικού χερσονήσου, της Μασσαλίας και των υποτελών στην Περσική αυτοκρατορία Ιωνικών πόλεων.
ΕΞΗΡΗΣ (4ος – 3ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού των Ελληνιστικών Βασιλείων και των πόλεων – κρατών της Σικελίας.
ΠΟΛΥΗΡΗΣ (3ος – 2ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού των Ελληνιστικών Βασιλείων
ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΔΙΗΡΗΣ (2ος – 1ος πΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εξοπλισμένο με το περίφημο κοράκι (Corvus)
ΔΡΑΚΟΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ – ΜΑΚΡΥ ΠΛΟΙΟ (7ος – 11ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού των Σκανδιναβικών χωρών Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και στην συνέχεια των Ρώσων του Κιέβου.
ΔΡΟΜΩΝ (7ος – 11ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και με παραλλαγές στο ναυτικό των χαλιφάτων των Ομεϋαδών (632 - 750) και των Αββασιδών (750 - 1045).
ΓΑΛΕΑ – ΧΕΛΑΝΔΙΟ (11ος – 13ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και των Δημοκρατιών της Βενετίας, της Γένοβας και της Πίζας.
ΓΑΛΕΡΑ (ΚΑΤΕΡΓΟ) – (16ος – 17ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο όλων των ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου (Ισπανία, Πορτογαλία, Βενετία, Γαλλία, Μάλτα, Νάπολη, Παπικό κράτος, Γένοβα, Οθωμανική αυτοκρατορία, Μαρόκο, Αλγέρι, Τύνιδα, Κρητικοί και Επτανήσιοι υπήκοοι της Βενετίας, Ρωσία).
ΓΑΛΕΑΣΣΑ (16ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού της Βενετίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Αγγλίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
ΓΑΛΙΟΝΙ (16ος μΧ Αιώνας)
Ποντοπόρο πλοίο του ναυτικού της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Βενετίας, Φλωρεντίας, Νάπολης και Τοσκάνης.
ΓΑΛΙΟΝΙ (17ος μΧ Αιώνας)
Εξελιγμένος τύπος των ναυτικών της Αγγλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας και Ρωσίας.
ΓΑΛΙΟΤΑ – ΜΙΣΤΙΚΟ –ΦΟΥΣΤΑ (16ος – 17ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο των Βέρβερων, Οθωμανών και Χριστιανών πειρατών και κουρσάρων της Μεσογείου.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΑΪΚΙ (16ος – 17ος μΧ Αιώνας)
Μικρού εκτοπίσματος πλοίο των νησιών της Μεσογείου.
ΣΕΜΠΕΚ – ΛΑΤΙΝΑΔΙΚΟ ΣΕ ΚΑΡΝΑΓΙΟ (18ος – 19ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο ακταιωρός όλων των ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου.
ΜΠΡΙΚΙ – ΠΑΡΩΝ (18ος – 19ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο μεσαίου εκτοπίσματος όλων των ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου και της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Οθωμανική αυτοκρατορία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία).
ΚΟΡΒΕΤΑ – ΦΡΕΓΑΤΑ (18ος – 19ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος όλων των ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου και της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Οθωμανική αυτοκρατορία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία).
ΣΑΚΟΛΕΒΑ (19ος μΧ Αιώνας)
Πλοίο του ναυτικού των παράκτιων και νησιώτικων περιοχών του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.
Η συλλογή των πλοίων του Ευάγγελου Γρυπιώτη αφορά πλοία σταθμούς στην ιστορία της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης. Πλοία που σπάνια βρίσκει αντίγραφά τους κάποιος σήμερα, ακόμη και στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Πλοία με καινοτομίες που σηματοδοτούν μία πορεία μέσα στο χρόνο, από την απαρχή της επαφής του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο και την εξέλιξή του ανά τους αιώνες. Πλοία κωπήλατα και ιστιοφόρα, πλοία χτισμένα με σεβασμό στη κουλτούρα του κάθε λαού, της κάθε εποχής, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.
Μοναδικά σκαριά, καμάρια της Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, της ναυπηγικής των λαών της Μεσογείου αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Το κάθε ένα απ' αυτά είναι αποτέλεσμα πολυετούς μελέτης, απόλυτης τεκμηρίωσης και αποτελεί πηγή γνώσης και έρευνας για τον κάθε επισκέπτη – θεατή, αλλά κυρίως για τους μαθητές και τους ανθρώπους της θάλασσας.
Στην έκθεση της συλλογής «Ταξίδι στα κύματα της Ιστορίας» μπορεί κάποιος να απολαύσει τα τρισδιάστατα αυτά αντίγραφα, ν' ακούσει την ιστορία τους, τα κατορθώματα, τους θρύλους και τις παραδόσεις των θαλασσινών λαών, τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της θάλασσας, τότε που ξύλινα σκαριά και ναύτες από ατσάλι όργωναν τις θάλασσες του κόσμου.
Επίσης μπορεί να περιηγηθεί στο εσωτερικό των πλοίων, μιας και είναι εξοπλισμένα με ασύλληπτη λεπτομέρεια ακόμη και στα πιο κρυφά τους σημεία, όπως: αμπάρια, καμπίνες, μαγειρεία, αποθήκες, εργαστήρια, οπλουργεία, γαλαρία των κωπηλατών, στάβλοι, πιθάρια, αμφορείς, δοχεία, ασκοί, βαρέλια, κιβώτια, κουβάδες, τσουβάλια με τρόφιμα και εφόδια, κρεβάτια, ανάκλιντρα, αιώρες, γραφεία, βιβλιοθήκες, καρέκλες, σκαμνιά, τραπέζια, έργα τέχνης, πίνακες, αγάλματα, ψηφιδογραφίες, φανοί, λυχνοστάτες και πολυέλαιοι.
Το κάθε ένα από τα πλοία της συλλογής Γρυπιώτη, είναι η ζωντανή ιστορία της θαλασσινής κουλτούρας και των παραδόσεων της κάθε εποχής και του κάθε τόπου. Αυτό που τα κάνει "Μικροναυπηγήματα", όπως ο ίδιος τα αποκαλεί, είναι η ασύλληπτη ισορροπία τους μέσα στο νερό, η πλευστότητα και το ζύγισμά τους, που έχει προκαλέσει τον απίστευτο θαυμασμό των ανθρώπων της θάλασσας, ναυπηγών, καραβομαραγκών, καπεταναίων κ.α.
Τα μικροναυπηγημένα πλοία της συλλογής Γρυπιώτη δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους προγόνους τους, μιας και αποτελούν "γνήσια" και "ακριβή" (σύμφωνα πάντα με τις μελέτες, όπου δεν υπάρχουν σχέδια) αντίγραφά τους, υπό διαφορετική βέβαια κλίμακα. Το μέγεθός τους που φτάνει ή και ξεπερνά πολλές φορές τα δύο μέτρα, τα καθιστά λεπτομερώς αναγνώσιμα σε κάθε τους πτυχή από τον επισκέπτη – θεατή.